Στον αέρα ο δρόμος Μουδανιά-Ποτίδαια

Στον αέρα ο δρόμος Μουδανιά-Ποτίδαια

Αρ. Πρωτ. 11981/24.02.2011

Προς Υπουργό:

- Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων                              

 

Σε γεφύρι της Άρτας εξελίσσεται ο επαρχιακός δρόμος Μουδανιά-Ποτίδαια, ένας δρόμος επικίνδυνος, η κατασκευή του οποίου είναι επιτακτική. Το οδικό αυτό έργο είναι μπλεγμένο στα γρανάζια των μικροσυμφερόντων, ενώ αντικειμενικά  η κατασκευή του θα έσωζε πολλές ζωές. Το επαρχιακό αυτό οδικό δίκτυο είναι μήκους 5,2 χλμ. και πρόκειται να μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο. Ενώ, όμως είναι έτοιμο να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, δεν μπορεί να προχωρήσει, καθώς πρέπει να προηγηθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων. Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί το προηγούμενο διάστημα, αλλά λόγω αποχών και απεργιακών κινητοποιήσεων του δικηγορικού κλάδου, αναβλήθηκε για τον προσεχή Ιούνιο.

Το έργο συναντά συνεχώς προσκόμματα και οι περαιτέρω καθυστερήσεις συμβάλλουν στην αύξηση του φόρου αίματος στην περιοχή. Πολλοί είναι οι Θεσσαλονικείς που επισκέπτονται τη Χαλκιδική, όπως και οι τουρίστες, που κρατούνται όμηροι, ενός έργου που δεν υλοποιείται. Είναι αδιανόητο από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Μουδανιά να υπάρχει αυτοκινητόδρομος, από την Ποτίδαια και μετά πάλι αυτοκινητόδρομος και ενδιάμεσα οι πολίτες να κυκλοφορούν σε ένα στενό και ανεπαρκή δρόμο. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία της Τροχαίας Νέων Μουδανιών, βάσει των οποίων το 2009 σε αυτά τα 5 εφιαλτικά χιλιόμετρα έχασαν τη ζωή τους 6 άτομα, με τα περισσότερα δυστυχήματα να προκαλούνται λόγω παράνομων αναστροφών. Την ίδια χρονιά τραυματίστηκαν άλλα 15 άτομα, ενώ το περασμένο έτος 1 συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του στο συγκεκριμένο τμήμα, ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά και άλλοι 7 τραυματίστηκαν ελαφρά, ανάμεσά τους και ένας πεζός. Είναι προφανές, ότι ο δρόμος πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες σε καθημερινή βάση σημειώνονται 2-3 τροχαία με υλικές ζημιές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πότε επιτέλους θα υλοποιηθεί ο δρόμος Μουδανιά-Ποτίδαια, που εξελίσσεται σε δρόμο καρμανιόλα, με αποτέλεσμα να στοιχίζει τη ζωή δεκάδων πολιτών;

Απάντηση Υπουργείου